Taloustiedot

Tervetuloa tutustumaan valtion taloustietoihin! Olemme koonneet käyttöösi kattavan valikoiman talousraportteja, joissa valtion taloutta tarkastellaan eri näkökulmista.

Valtion kirjanpito koostuu talousarviotaloudesta ja rahastotaloudesta:

  • Talousarviotalous perustuu eduskunnan vuodeksi kerrallaan hyväksymään talousarvioon sekä vuoden aikana tarvittaessa annettuihin lisätalousarvioin. Osa raporteista on tuotettu talousarvion ja osa liikekirjanpidon tiedoista. Talousarviokirjanpidosta saadut raportit kertovat paljonko eri tarkoituksiin on budjetoitu,  paljonko ministeriöillä on käytettävissä määrärahoja ja paljonko valtiolle on kertynyt tuloja. Liikekirjanpidosta saadut tiedot palvelevat paremmin valtion viraston johtoa (esim. paljonko on henkilöstökuluja, kuinka paljon vuokriin ja toimistokuluihin yms. on käytetty). Valtion taloustietoa muissa palveluissa -osiosta löydät linkit talousarviotalouden sekä liikekirjanpidon tilikarttoihin. 
  • Valtion rahastotalouteen kuuluvat talousarvion sisäiset valtion rahastot, muut valtion rahastot sekä valtion talousarviotalouden ulkopuoliset rahastot, jotka myös ovat osa valtiontaloutta. Talousarvion ulkopuolisten rahastojen kirjanpito sisältää vain liikekirjanpidon.

Valtiontalouden kuukausikatsaus sisältää laajan kattauksen talousarvion ja valtiontalouden raportteja sekä niiden perusteella tuotetun analyysin valtion taloudesta. Julkaisuihimme kuluu myös vuosittain talousarviotaloudesta laadittu valtion tilinpäätös.

Tutustu:

Tulkinta-apua ja sanastoa löytyy:
Valtionhallinnon ABC -osiosta

Vinkki! Sivun alalaidasta löytyvällä Anna palautetta -lomakkeella voit ehdottaa meille tarpeisiisi soveltuvaa talousraporttia toteutettavaksi ja hyödyttää siten myös muita tiedon tarvitsijoita.